Doktorgradsprosjektet «Hjelperelasjonens betydning»

Mange år som hjelper og forsker for mennesker med vonde og vanskelige historier har lært meg hvor avgjørende forholdet mellom klient og hjelper er og hvor viktig hjelperen er som person for at det skal være nyttig. Jeg ønsket å finne ut mer om dette, og gjennom et samarbeid med Borgestadklinikken/Ko-Rus Sør fikk jeg i 2013 midler av Exstrastiftelsen Helse- og Rehabilitering (Stiftelsen Dam) og Samarbeidsorganet Helse Midt-Norge og NTNU til et doktorgradsarbeid om «Hjelperelasjonens betydning». Dette er et PhD-prosjekt som gjennomføres ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og har som mål å undersøke det helende potensialet i relasjonen mellom mennesker. Det tar utgangspunkt i perspektivet og historiene til mennesker som har fått hjelp med omfattende smertefulle, relasjonelle livserfaringer, som de har håndtert med bl.a. et omfattende bruk av rusmidler. Prosjektet er en studie av erfaringer med hjelpa de har fått, ikke bare med rusproblemet, men også med mange andre livsproblemer og smertefulle erfaringer tidlig i livet. Det analyserer og beskriver hvordan mennesker oppfatter positive endringer gjennom (hjelpe-)relasjonens bidrag.

Prosjektets forskningsdata hentes delvis fra en tidligere studie som startet i 1988, der jeg (i 1989-90) gjorde omfattende livshistorie-intervjuer av 16 unge (20-28 år) mennesker med rusproblemer som hadde fått langvarig hjelp ved to norske behandlingskollektiv. Målet var å finne ut hvilken funksjon («mening») rusproblemet har i menneskers liv og hvilken hjelp som på kort og lang sikt er nyttig for å få et godt liv. Noen funn fra dette prosjektet er publisert i en masteroppgave (Eid, 2009), «Å håndtere sin egen smerte ved hjelp av rusmidler. En studie av rus-problemet i livshistorien til mennesker som har fått hjelp ved Selbu- og Tyrilikollektivet».

I det pågående PhD-prosjektet er det gjennomført omfattende gjenintervju (25 år etter) av 7 av disse personene for å finne ut hva det er ved hjelpa de fikk som holder over tid. Bla. ble funn og analyser fra de første intervjuene lagt fram for evaluering i gjenintervjuene. I analyse- og tolkningsarbeidet brukes en kvalitativ, fenomenologisk tilnærming og det gjøres en sammenfattende tematisk analyse av de to empiriske delene (intervjuene). Resultater og funn fra prosjektet publiseres i tre vitenskapelige artikler som seinere sammenskrives i en doktorgradsavhandling.

Web-linker:

https://dam.no/prosjekter/hjelperelasjonens-betydning/

https://www.med.uio.no/helsam/forskning/forskerskoler/nafalm/forskerprofil/2013/jt-eid.html

 

OPPDATERT STATUS PÅ PROSJEKTET:

Siden oppstarten er prosjektet blitt presentert på en rekke seminarer og kongresser, både nasjonalt og internasjonalt. Det er også holdt eget prosjektseminar med prosjektets referansegruppe på 5 fagpersoner og tre veiledere, med drøfting av perspektiv-forståelse, metode-innspill og foreløpige funn i materialet. En kronikk med utgangspunkt i prosjektet er publisert i Vårt Land, (20.04.2015).

Fullføringen av doktorgradsprosjektet er blitt langt mer omfattende og tidkrevende enn planlagt. Mye av arbeidet er gjort, og den reviderte framdriftsplanen er at det skal være ferdig i 2025. Fortløpende oppdateringer av publiseringer vil foreligge på denne nettsida, i dette avsnittet.

- Det jobbes nå med å få publisert den første artikkelen i et internasjonalt tidsskrift i løpet av 2024. Link vil bli lagt ut her.